Melhame-i Kübra Belgeseli’nin galası Ankara'da yapıldı…

Melhame-i Kübra Belgeseli’nin galası  Ankara'da yapıldı…
Milli Mücadelemizin kaderini değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunun müjdecisi olan Sakarya Zaferi’nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Sakarya Meydan Muharebesi’ni konu alan “Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi” isimli belgeselin gala gösterimi Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde yapıldı.

 Milli Mücadelemizin kaderini değiştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşunun müjdecisi olan Sakarya Zaferi’nin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Sakarya Meydan Muharebesi’ni konu alan “Melhame-i Kübra: Bir Milletin Kaderi” isimli belgeselin gala gösterimi Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde yapıldı.

ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO Başkan Yardımcısı aynı zamanda Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut ve filmin yönetmeni Tolga Toga’nın açılış konuşmalarını yaptığı etkinliğe Haymana Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Nuh Acar, Halil İlik, Süleyman Ekinci, Ali Yıldız ile ATO Komite ve Meclis üyeleri katıldı.

Programda konuşan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Ankara’nın Polatlı ve Haymana sınırlarında kazanılan Zafer’in, Cumhuriyet’e uzanan yolun başlangıcı olduğunu belirterek “Sakarya Zaferi’nde son kale olan Ankara, bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti olarak dünyaya, bu şanlı zaferin mesajlarını vermeye devam ediyor” dedi.

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Sakarya Meydan Muharebesi’ni Melhame-i Kübra yani çok büyük ve kanlı savaş diyerek ifade ettiğini kaydeden Aktay, Başkent’in tüm kurum ve kuruluşlarının bir araya gelerek şanlı tarihimizi gelecek nesillere aktarmak için gerçekleştirdiği her girişimi ve her adımı çok değerli bulduklarını söyledi. Aktay, “Bizler iş dünyasının temsilcileri olarak ‘vatan kurtaran Zafer’in yaşandığı bu şehirde, bugün ekonomi ve ticarette yeni zaferler kazanmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

 -“TARİHİ İLE BARIŞIK OLAN MİLLETLER, EKONOMİK OLARAK DA DİRİLİRLER”-

 ATO Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise Ankara’nın 5 bin yıl boyunca, tarihin her dönemine damga vurduğunu ifade ederek “5 bin yıldır tüm kritik dönemlerde tarihe damga vuran Ankara’yı önemsemek lazım. 100 yıl önce de Ankara sınırlarında gerçekleşen Sakarya Savaşı’nda Milli Mücadele ruhuyla gereğini yaptı ve tüm vatanı müdafaa etti. Sakarya Zaferi’nin tüm sosyolojileri birleştiren ruhunu yaşatacağız” dedi.

 Sakarya Zaferi’nin yıl dönümünü kutlamanın tarihi anmanın yanı sıra ekonomik yönü itibariyle de önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, “Ankara ilimiz sınırları içinde Polatlı-Haymana bölgesi tarih turizmiyle milyonlarca insana ev sahipliği yaptığında bölge halkına istihdam da sağlayacak. Dünyada bu hep böyle olmuştur. Tarihiyle barışık olup, bu tarihine turizmde yer veren ülkeler ekonomik olarak da güçleniyor. Ankara Ticaret Odası olarak biz de ilimizdeki tarih turizmine öncülük ederek, ekonomiyi güçlendirmeyi önemsiyoruz.” dedi.

 -“HAYMANA’NIN ROLÜNÜ GÖSTERMEYİ AMAÇLADIK”-

 Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut yaptığı konuşmada, söz konusu belgesel ile en uzun meydan muharebesi olan savaşı tüm yönleriyle izleyicilere aktarmayı ve Haymana’nın Sakarya Meydan Muharebesi’ndeki rolünü 7’den 70’e göstermeyi amaçladıklarını belirterek, “Başka bir deyişle Başkomutan Mustafa Kemal Paşa önderliğinde kahraman ordumuzun ve aziz milletimizin Haymana topraklarında vermiş olduğu bu Kurtuluş mücadelesini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu için ödenen bedelleri, Haymanamızın Milli Mücadele’nin başından beri verdiği desteği gözler önüne sermeye çalıştık” dedi.

 - “BİTTİ DENİLEN MİLLET KÜLLERİNDEN DOĞDU”-

 ABB Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu Türk Milleti’nin 100 yıl önce Sakarya Meydan Muharebesi’nde büyük bir destana imza attığını kaydetti. Çokakoğlu, bu büyük destanın askeri boyutunun yanında yüzyılın belki de en ciddi kriz yönetimlerinden birisinin sergilendiğini ifade ederek “Mustafa Kemal Atatürk’ün kadim savaşlara gönderme yaparak ‘Melhame-i Kübra’ olarak adlandırdığı büyük savaşın ülkemizdeki anlamı çok büyük. Bitti denilen bir millet, bitti denilen bir toplum kendi küllerinden yeniden doğdu” dedi.

 Etkinliğe ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baran Bozoğlu, ABB Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Koç, ABB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Adnan Tatlısu, ABB Destek Hizmetleri Daire Başkanı Yalçın Demirkol, ABB Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Seyfettin Aslan, ABB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hacı Ali Bozkurt ile AKK Yürütme Kurulu Üyeleri de katıldı. 

 Gala gösterimi için düzenlenen tören, toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından resepsiyon ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası’nın konseriyle devam etti.

attachment-47284-1-7d872df5bed003248919d64851edb96f-1631007211.jpeg

attachment-47284-2-7d872df5bed003248919d64851edb96f-1631007211.jpg

attachment-47284-3-7d872df5bed003248919d64851edb96f-1631007213.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.