Mustafa Kılınç

Mustafa Kılınç

2021’de Neyi Arıyorsunuz?

Her sınav, her sorun ve problem olarak gördüğümüz pek çok konu aslında öğrenme ve büyüme konusunda bizim için güçlendirici. Tabi
ancak bunun farkında olur ve davranış kalıplarımızı buna göre planlarsak başarılı oluruz.

O + T = S

O= Olay
T= Tepki
S= Sonuç

2021

2021 yılında farkında olmanızı istediğim O + T = S Olay, Tepki ve Sonuç formülünü farkında olmanızı istiyorum. Başımıza her ne türlü olay gelirse gelsin vereceğimiz tepkiler bize bağlıdır.Tepkilerimizi akıllıca seçtiğimizde sonuçlar beklentilerimiz noktasında olacaktır. Tepki seçme gücü benim, senin, onun yani “İNSANLARINDIR.”. Tepkini seç, yaşamını yönet. Bunu hatırlamanızı yürekten tavsiye ediyorum. Gücünüze sahip çıkın…

GERÇEKTE NEYİ ARIYORSUNUZ?

İÇ HUZUR

Kişiler bu hayat yolculuğunda ne arar? Neyin peşinden koşuyor insanlar? Peki aradıklarını bulduğunda ne olacak? Kişiler aradıklarını bulamadığında ne olacak? Ne olmayacak.Siz bugüne kadar ne aradığınızı hiç düşündünüz mü? Belki de sizin peşinde olduğunuz şey sizi arıyordur? Evet hazırsanız şimdi neyi nasıl aramanız gerektiğinin yolculuğuna çıkalım. Ne dersiniz?

Tüm içsel kaynaklarınızı geliştirmek ve gerçek potansiyelinize ulaşmak istiyorsanız, yüksek seviyede kendi kendine disiplin ilkesi uygulamanız gerekir. Çağlar boyunca, tüm din ve felsefelerde, en yüce insan düşüncesi iç huzur olmuştur. Kendi iç huzurunuza ulaşma beceriniz, başarınızın gerçek ölçüsü ve mutluluğunuzun belirleyicisidir.

Ruhsal olarak gelişmek ve sağlıklı bir insan olmak için, düzenli olarak düşüncelerinize, duygularınıza ve eylemlerinize disiplin ve özdenetim uygulamalısınız. Ruhsal gelişim, içsel huzur ve mutluluk hepsi kendine hakimiyet ve kendini kontrol gerektirir.

Dış ve İç Başarı

"Dış dünyada” başarılı olmak adına, odaklanmak ve konsantre olmak, işinizde çok çalışmak, hedeflerinize doğru sürekli adımlar atmak ve yaşamınızda ileri ve yukarı doğru ilerlerken daha iyi ve becerikli olmak için kendinizi disipline etmeniz gerekmektedir.
Ancak “iç dünyanızda” başarılı olmak, neredeyse zıt beceriler gerektirir. İç huzura ulaşmak için, kendinizi iç huzurunuzu ve mutluluğunuzu bozan her şeyden vazgeçmeye programlamalısınız.

Haklı Olma İhtiyacı

Çoğu insan derinlerde bir yerde haklı olma ihtiyacı duyar. Ancak haklı veya haksız olduğunuzu umursamaktan vazgeçtiğinizde, bu haklılık ihtiyacını çevreleyen tüm duygular kaybolur.

Olumsuz duyguların temel sebebi ve iç huzurun öncelikli düşmanı suçlamadır. Daha önce sözünü ettiğim gibi, o veya bu sebepten ötürü suçlayacak birileri veya bir şeyler olmadan olumsuz duygulara sahip olmak mümkün değildir.

Suçlama, iki faktörden bir veya ikisinin var olmasını gerektirir. Bunlardan ilki tanımlamadır. Tanımlama, siz bir şeyi kişisel aldığınızda gerçekleşir: Kendinizi onunla tanımlarsınız. Bir şekilde bir insanın kişisel çıkarlarınızı etkileyen olumsuz, bir şey yaptığına karar verdiğinizde, hemen öfkelenir ve o insanı suçlarsınız.

İşe yetişmek için koşturan, aklında bir sürü şey olan ve az önce eşiyle kavga etmiş biri trafikte karşınıza çıktığında, hemen o insana, size tamamen yabancı olan bu insana öfkelenirsiniz, çünkü siz onun araba kullanma biçimini kişisel alırsınız.

Ama kendinizi, olayları kişisel almamaya disipline ettiğinizde, o insan veya olayla bağlantılı olumsuz duygu yükü bir anda kesilir. Örneğin, biri trafikte yolunuzu kestiğinde, “Büyük olasılıkla işe yetişmeye çalışıyor. Belki geç kalmıştır,” diyerek kendinizi olaydan duygusal olarak koparın.

Bunu kendinize söylediğiniz anda, olayla ilişkilendirilen tüm olumsuz duygular kaybolur ve siz tekrar sakin rahat ve olumlu bir ruh haline bürünürsünüz.

Suçlamanın ikinci sebebi gerekçelendirmedir. Kendinize (ve neden bu durumda öfkelenmekte veya üzülmekte haklı olduğunuzu söylediğinizde, gerekçelendirme yapmış olursunuz.

Pek çok insan acı çekmeyi sever. Onların geçmişte yaşadıkları sorunlar, yaşamlarının öncelikli odak noktasıdır. Sürekli olan biteni düşünürler. Her gün, artık hayatlarında var olma yan, onları geçmişte inciten insanlarla aralarında geçen öfkeli tartışmalara odaklanırlar.

Ne zaman bir konuşmaya dahil olsalar, bir çığırtkan gibi acılarını ortaya dökerler ve karşılarındaki insanın gözüne sokarlar. Sonra neler olduğunu, ne kadar kötü muamele gördüklerini ve  onlara bu şekilde davranan insanın ne kadar korkunç olduğunu anlatarak yaşamlarının mutsuz olaylarını bir bir incelerler.

Ancak ne olduğunu ve diğer kişinin ne yapıp ne yapmadığım sürekli öne sürerek olumsuz duygularınızı gerekçelendirmekten vazgeçmeye kendinizi disipline ettiğinizde ve bunun yerine soğukkanlı bir şekilde hayatta bunların da olabileceğini kabul ettiğinizde, diğer insan veya olayla ilişkilendirdiğiniz olumsuzluk kaybolur gider.

Bırakın olumsuzluklar kaybolup gitsin.Onların bize kazandıracağı bir şey yok.Öyle değil mi?

GERÇEKTE ARADIĞINIZI BULMAK İÇİN

*Yaşamdan ne beklediğiniz konusunda net olun.Nereye gideceğinizi bilirseniz bütün yollar sizi oraya götürmek için harekete geçer.

*Başarının ve aradığınızı bulmanın en kolay yolu iç huzuru yakalamaktır.İç huzurunuzu elde etmenin yollarını bulun.Buna değer.

*Dışsal ve içsel dünyanızdaki başarı arasında uyumu ve dengeyi sağlayın.Her şeyin fazlası zarardır.Çok olması her zaman iyi olacak anlamını gelmez.İşin sırrı ve püf noktası "DENGE" de gizlidir.

*Haklı olmak mı?Mutlu olmak mı?Önemli olan haklı olmak değil.Mutlu olmak.Çevrenize bakarsınız çok haklı ancak çok mutlu olmayan yüzlerce kişi görürsünüz.

*Kimseyi suçlamayın, ertelemeyin.Hiçbir şeyi sürüncemede bırakmayın.Dağınıklıktan uzak durun.

*Kendinizi disipline edin.Kendinizi yönetmede ustalaşın en zor olan kısım kendini yönetmedir.

*Kurban olmak içsel derinlikle bütünleşmek demektir.İçsel dünyanızdaki yolculuğun kazanımı sizin her şeyinizi değiştirecektir...

*Kurban rolünü terkedin.Sahip olun.Sahip olmaya karar verdiğinizde hayatınızı kazanırsınız. Haklı olmak mı? Mutlu olmak mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Kılınç Arşivi