2019 SGK Emekli Maaşı Ne Kadar?

2019 SGK Emekli Maaşı Ne Kadar?
Eski adıyla SSK, Bağ Kur (4/A – 4/B) emekli aylıklarına her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, aynı dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılmaktadır.

Eski adıyla SSK, Bağ Kur (4/A – 4/B) emekli aylıklarına her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, aynı dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılmaktadır. Memur maaşları ve emekli aylıklarına yapılan bu zam oranları aynı döneme ait enflasyon oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde herhangi bir sigortalılık kolunda prim gün sayısı ve yaş şartının doldurulması halinde kişiler emekli aylığı almaya hak kazanırlar.

Sigortalı kişinin mesleğine, sigorta durumuna ve derecesine göre farklı emeklilik aylıkları hesaplanmaktadır. Farklı değişkenlere göre hesaplandığı için emekli aylıkları hakkında her vatandaş için standart bir ücretten bahsedilemez. SSK ve Bağ Kur emeklileri için her yıl Ocak ve Temmuz olmak üzere 6 aylık döneme ait enflasyon rakamları dikkate alınarak zam yapılmaktadır. Memur emeklileri ise toplu sözleşeme de belirtilen oranlarda zam almaktadır.

SGK En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşlarının belirlenmesinde en temel kriter prim gün sayısıdır. Kişilerin herhangi bir sigorta dalanında prim gün sayısı ve yaş şartlarını taşıma halinde emekli aylığı almaya hak kazanmaktadır. Emekli maaşlarında oranlar sigorta türlerine göre değişiklik göstermektedir. Buna göre en düşük emekli maaşları:

Bağ Kur Esnaf: 1.690 TL

Bağ Kur Tarım: 1.189,71 TL

SSK (2000 Yılı Öncesi): 1.888 TL

SSK (2000 Yılı Sonrası): 1.125.57 TL

Memur Emeklisi: 2.379 TL

Olarak belirlenmiştir. Emekli maaşlarının düşük olmasındaki bir diğer etken ise dışardan isteğe bağlı olarak kişilerin prim ödemelerini gerçekleştirmeleridir. Dışardan ödenene primler genellikle düşük olacağı için emeklilikte de düşük emekli aylığı olarak yansıyacaktır. Emekli maaşlarının belirlenmesinde bir diğer temel etken ise aylık alınan maaş oranıdır. Asgari ücretten yüksek almasına rağmen birçok kişi asgari ücret üzerinden sigortalı gösterilmektedir.

SGK Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır?

Yapılan son düzenlemeler ile özellikle bazı sigortalılık kolları için emekli maaşları oldukça düşmüştür.2000 yılından önce emekli olan bir işçi 1.980 TL emekli maaşı alırken, 2000 yılı sonrasında emekli olan kişiler için bu oran 1.555 TL’ye düşmüştür. Bu nedenle kişiler emeklilikte yüksek maaş almak için alternatif yol arayışlarına girmesi gerekir.

Emekli maaşının yüksek olması için ilk olarak erken planlama yapmak gerekir. Özellikle son yıllarda Bireysel Emeklilik Sisteminin devre girmesi emeklilikte ek gelir elde edilmesi için iyi bir yöntem olarak belirlenmiştir. Emekli maaşlarının belirlenmesinde bir diğer etken ise aylık kazançtır. Bu nedenle emeklilik sırasında gerçek maaşınızın bordroya yansımazı emekli maaşınızın artmasını sağlayacaktır. Çoğu çalışan asgari ücretten sigortalı olarak gösterildiği için asıl maaşları yansıtılmayan bu kişiler emeklilik sırasında çok daha düşük maaş almaktadır.

SGK Emekli Maaşı Hesaplama

Sosyal Güvenlik Kurumu kurumsal internet sitesi Aylık Hesap uygulama sayfası üzerinden:

T.C. kimlik numarası,

SSK Sicil Numarası,

Baba adı,

Nüfus il ve

Doğum tarihi ile

Sorgulama işlemi yapmanız mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması üzerinden emekli maaşı hesaplama sayfası üzerinden rahatlıkla güncel olarak sigortalılık durumunuza göre hesaplama yapabilirsiniz. Aynı zamanda e-devlet üzerinden 4/B Emekli Aylığı Hesaplama sayfası üzerinden Bağ Kur aylığı hesaplama işlemleri yapılabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun son yıllarda birçok işlemi elektronik ortam üzerine taşıması vatandaşlar açısından her konuda avantaj sağlamıştır. Özellikle hesaplama araçlarının ve diğer tescil işlemlerinin rahatlıkla kullanılabilmesi kısa sürede işlemlerin yapılmasını sağlamaktadır.

E – SGK uygulaması üzerinden 4/A sigortalılar için emekli maaşı hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. Karşınıza çıkan SGK ekranında Vatandaş seçeneğine tıklayarak uygulamaya giriş yapabilir ve emekli aylığı hesaplama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.